Tájékoztató törvény módosításról

Tájékoztató a magyarközlönyben 2011. december 29-én megjelent törvény módosításokról

A befektetési alapkezelőkről szóló törvény módosításába bújtatta el az Országgyűlés az Áfa tv. 2012. február 1-jétől hatálybalépő, igen jelentős, az ÁFA visszaigénylésére vonatkozó módosításait.
A módosítás szerint, a hatálybalépéstől, az adóhatóságnak a visszaigényelt ÁFA kiutalására két határidő áll majd rendelkezésére:
1. Ha a visszaigénylésben feltüntetett valamennyi számlát az adózó pénzügyileg is rendezte, azaz minden számla, maradéktalanul, a bevallás benyújtásáig kiegyenlítésre került, az 1.000.000,- Ft-ot meg nem haladó visszaigénylések esetén, az adót 30 napon belül visszakaphatja. Ha a visszaigénylés meghaladja az 1.000.000,- Ft-ot akkor az adóhatóságnak 45 napon belül kell visszautalnia.

2. Ha a visszaigénylésben feltüntetett számlák közül akár csak egy is, nincsen kiegyenlítve a bevallás benyújtásáig, akkor a teljes visszaigényelhető adó kiutalására 75 nap áll az adóhatóság rendelkezésére.

Az adózónak a bevallás benyújtásakor nyilatkoznia kell a számlák kifizetettségéről. Valótlan nyilatkozat esetén, az adózóra, a visszaigényelt összeg 5%-ának megfelelő bírság vethető ki (magánszemélyeknél maximum 200.000,- vállalkozások esetén maximum 500.000,- Ft).

Ugyancsak ebben a törvényben rendelkezett az Országgyűlés a bankszövetséggel kötött megállapodások törvénybe foglalásáról. Többek között arról, hogy a munkáltató által a munkavállalók végtörlesztésére kamatmentes kölcsönt, vagy vissza nem térítendő támogatást csak 2011. december 31-ig nyújthatott.

Ferik Mária